Kako registrirati autorska djela?

 

1.       Kako mogu registrirati autorska djela?

Registracija autorskih djela obavlja se putem internet stranice www.autorski-registar.com. Trenutkom podnošenja ispravne i potpune prijave vaše autorsko djelo postaje zaštićeno, i počinje teći registracijsko razdoblje. Ako je podnesena prijava ispravna i potpuna, registracijski postupak se okončava u roku od osam radnih dana od podnošenja. Neposredno po okončanju registracijskog postupka u e-mail poruci vam šaljemo potvrdu o registraciji vaših autorskih djela te vam u istoj poruci ispostavljamo račun kojim potvrđujemo plaćanje troškova postupka.

2.       Koje vrsta djela mogu biti registrirana?

Registrirana mogu biti bilo koja izvorna autorska djela koja su na bilo koji način zabilježena u digitalnom obliku, i koja su kao takva pogodna za to da budu prenesena na naš sustav. Neki od primjera takvih djela su:

-          pisani materijali (romani, pjesme, poslovni planovi, prezentacije, skripte, scenariji, i slično),

-          glazbena djela (glazba, stihovi, zvučni zapisi i slično),

-          vizualni materijali (filmovi, fotografije, crteži, slike, planovi, logotipovi, dizajnerski radovi, umjetnička djela, arhitektonski nacrti, oglasne kampanje, časopisi, katalozi, mape, karte, animacije i slično),

-          računalni materijali (Internetske stranice, računalni programi, softverski kod, baze podataka i slično)

Ovaj popis nije konačan, i bilo koji kreativni izričaj koji je originalan i jedinstven te fiksiran na bilo koji način može biti registriran u svrhu zaštite autorskih prava.

3. Mogu li podnijeti zbirku radova kao pojedinačnu registraciju?

Vaš rad je najbolje registrirati na onaj način kako ga namjeravate prezentirati. Ako ste, na primjer, napravili album pjesama koji ste namjeravali prezentirati izdavaču za objavljivanje kao zbirku pjesama, u tom slučaju taj album možete registrirati kao jedinstveno autorsko djelo. Tada sve pjesme trebaju biti prebačene u naš sustav kao jedinstveni dokument, povezane zajedno kao .zip ili sličan dokument. U tom slučaju, registracija će se provesti pod nazivom albuma ili zbirke, i neće imati poveznice s pojedinačnim pjesmama.  Na sličan način, ukoliko na primjer registrirate Internetsku stranicu, tada ne trebate registrirati svaku stranicu posebno. Sve stranice mogu biti objedinjene u jednoj zip datoteci  i registrirane pod nazivom internetske stranice.

Ako pak vaše pjesme planirate prezentirati kao odvojena autorska djela (na primjer, ako ih šaljete pojedinačno različitim časopisima ili izdavačima), tada one trebaju biti registrirane odvojeno, i svaka pod svojim nazivom.  

Imajte na umu da ne možete u jednoj registraciji kombinirati npr. nekoliko različitih vrsta autorskih djela (npr. fotografije i glazbu), i podnijeti ih kao jednu registraciju ako oni ne čine smislenu cjelinu. Jedna registracija autorskog djela odnosi se na pojedinačni rad kao cjelinu te treba biti jedinstvena i pod jednim nazivom.